اتحادیه اروپا ممنوعیت واردات زغال سنگ از روسیه را تصویب کرد و ممنوعیت کلی از ماه آگوست اجرایی خواهد شد.

کشورهای اتحادیه اروپا روز پنجشنبه (7 آوریل) با ممنوعیت واردات زغال سنگ از روسیه موافقت کردند و برای اولین بار تحریم ها را بر بخش انرژی روسیه گسترش دادند.

طبق آمار رسمی اروپا، اتحادیه اروپا برای حدود 45 درصد زغال سنگ، 45 درصد گاز طبیعی و حدود 25 درصد نفت خود به روسیه متکی است. طبق تخمین رئیس کمیسیون اروپا، ممنوعیت واردات زغال سنگ از روسیه سالانه 4 میلیارد یورو ضرر از دست دادن درآمد برای این کشور خواهد داشت.

پیش از این، به دلیل اتکای شدید آلمان و مجارستان به سوخت های فسیلی روسیه، اتحادیه اروپا نتوانسته بود در مورد تحریم ها علیه صنعت انرژی روسیه به اجماع برسد. اپوزیسیون به نمایندگی از آلمان معتقد است که ممنوعیت واردات انرژی از روسیه آسیب جدی به اقتصاد این کشور وارد می کند.

بیشتر خریدهای زغال سنگ اروپا از روسیه در بازار فیزیکی انجام می شود و به محض اعمال تحریم ها، این خریدهای نقدی متوقف می شود. اتحادیه اروپا یک مهلت چهار ماهه برای معاملات خارج از بازار آزاد داده است، یعنی اتحادیه اروپا تا اواسط آگوست ممنوعیت کلی زغال سنگ روسیه را نخواهد داشت.

دیپلمات‌های اتحادیه اروپا روز پنجشنبه بسته تحریم‌ها را امضا کردند و آخرین مهلت کشورهای عضو برای ارائه اعتراضات نهایی قبل از تصویب رسمی تحریم‌ها صبح جمعه به وقت محلی بود. ممنوعیت زغال سنگ پس از اعلام تحریم ها در مجله رسمی اتحادیه اروپا اجرایی خواهد شد. گفته می شود که اتحادیه اروپا قبل از اعمال این ممنوعیت با ایالات متحده و بریتانیا هماهنگ شده است.

گزارش ها حاکی از آن است که کشورهای عضو اتحادیه اروپا نیز با آغاز فوری دور ششم تحریم ها موافقت کرده اند و چندین کشور بر این موضوع تاکید دارند که نفت در دور بعدی تحریم ها قرار گیرد.

پس از پیشنهاد کمیسیون اروپا برای ممنوعیت واردات زغال سنگ از روسیه در روز سه شنبه، قیمت زغال سنگ اروپا تا 16.7 درصد افزایش یافت و به 300 دلار در هر تن رسید.

دو تولیدکننده بزرگ زغال سنگ ایالات متحده، Peabody Energy و Arch Resources، پس از تصویب ممنوعیت زغال سنگ روسیه توسط اتحادیه اروپا در روز پنجشنبه، هر دو بیش از 5.8 درصد در وال استریت افزایش یافتند. با این حال، افزایش قابل توجه محموله ها برای آنها دشوار است. این دو شرکت قبلاً بیشتر ظرفیت خود را از طریق قراردادهای بلندمدت فروخته اند و کمبود نیروی کار و تنگناهای حمل و نقل نیز افزایش تولید را برای آنها دشوار کرده است.

منبع : پلنر